Klassisk Knäck

Vem älskar inte knäck? När jag var liten var det alltid lika magiskt när morfar plockade fram knäckfatet i juletid 😍 Jag har med mandel i detta recept men det går bra att utesluta för Er som föredrar det.
 
Det är inte alls särskilt svårt att koka knäck egentligen, det viktiga är att Du själv vet hur hård/seg Du vill ha knäcken 😋  Gör man kulprovet är det lättare att anpassa efter tycke & smak, men för Er som använder termometer kan detta vara bra att veta:
 
Vid ca 125-127°C är knäcken mjuk & lite seg.
Vid ca 129-133°C är knäcken seg & lite hård
Vid ca 135-138°C är knäcken hård på utsidan & lite segmjuk inuti
 
Såhär gör Du kulprovet:
Klicka ner några droppar knäcksmet i en kopp med iskallt vatten. Försök sedan forma smeten i koppen till en kula. Då känner du hur hård/seg knäcken kommer att vara. 
 
Mitt bästa tips inför knäckkoket är att köpa en doseringstratt. De finns lite varstans numera (På ICA till exempel). Den förhindrar att smeten spills & att formarna välter under själva doseringen. Det är lätt ett av de allra bästa inköpen jag har gjort. Tratten kan även användas till smält choklad & dylikt.
 
1 timme
 
Ingredienser:
2dl vispgrädde
2dl ljus sirap
2dl strösocker
 
1dl skållad mandel
2msk smör
 
Gör såhär:
1. Blanda grädde, sirap & socker i en tjockbottnad kastrull.
2. Koka utan lock tills temperaturen når ca 127° grader. Rör om då & då.
3. Hacka mandeln & tillsätt den tillsammans med smör.
4. Häll upp smeten i knäckformar & låt stelna i kylskåp.
 
Knäck - jul