Saftiga Lussebullar

Julen närmar sig med stormsteg! 😱 Redan nu på söndag är det första december & första advent! 
För många innebär första advent även premiärbakning av Lussebullar 😃
Jag tänkte därför dela med mig av mitt absolut bästa & saftigaste recept. Här kommer receptet som jag följde under julbaket i mitt bageri i Järvsö. 
 
Det här är ett klassiskt recept på Lussekatter - eller Saffransbröd. Grädda större längder & flätor i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter & de mindre mitt i ugnen 8-10 minuter.
 
TIPS! För att få extra mycket smak av saffranet rekommenderar jag att Ni marinerar det minst 24 timmar innan det tillsätts i degen. Instruktioner för hur Ni gör det finns på min Facebooksida: Vilmas Kök 
(Det finns en direktlänk längst ned i receptet)
ca 30st
 
Ingredienser:
50g jäst
175g smör
2 påsar saffran à 0,5g
2dl strösocker
5dl standardmjölk
1/2 tsk salt
ca 1 1/2L vetemjöl (gärna vetemjöl special)
 
1ägg
russin
 
Gör såhär:
1. Smält matfettet & stöt saffranet med lite strösocker i en mortel. Smula jästen i en bunke.
2. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken & värm degspadet till fingervarmt.
3. Rör ut jästen i lite av degspadet & tillsätt sedan resten. Tillsätt socker & salt. 
4. Rör i nästan allt vetemjöl & arbeta degen ca 10 minuter. Strö sedan lite mjöl över degen & låt jäsa under bakduk 30-45 minuter.
5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda i resetn av mjölet.
6. Baka ut julkusar, flätor eller längder. Lägg på plåtar med bakplåtspapper & låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Pensla med uppvispat ägg & russin. Grädda lussebullarna mitt i ugnen 8-10 minuter & flätor i nedre delen av ugnen 15-20 minuter.
8. Låt svalna på galler under bakduk.
 
 
 
Lussebullar - Lussekatter - Saffran - Saffransbröd - jul