Bondbröd med Dinkel

Detta underbara bröd är ett klassiskt Bondbröd, men med en stor andel dinkel, vilket ger det mer smak & gör det mer mättande 😋 

Ett luftigt & lent bröd med en hård skorpa. Passar till allt & du kan byta ut dinkelmjölet till något annat siktat mjöl, om Du hellre vill det 😊 

Du behöver endast 4 ingredienser! 💕
 
2 limpor

Ingredienser:
35g jäst
2tsk salt
6dl vatten
8dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
5-6dl siktat dinkelmjöl

Gör så här:
1. 
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt & häll lite av det över jästen. Rör om tills jästen har lösts upp & tillsätt sedan resten av vattnet.
2. Tillsätt resten av ingredienserna & arbeta degen i bakmaskin eller assistent ca 10 minuter.
3. Låt sedan degen jäsa under bakduk ca 2-2,5 timmar.
4. Ta upp degen på mjölat bord, forma till två limpor. 
5. Låt limporna jäsa på plåt med bakplåtspapper under bakduk 30 minuter. Sätt ugnen på 250° C.
6. Spreja med en vattenspruta eller ställ in en skål med lite vatten i botten av ugnen innna du ställer in limporna.
7. Grädda bröden på näst nedersta falsen i 15-20 minuter. Ta sedan ut vattenskålen & sänk temperaturen till 180°C. Grädda ytterligare 25-30 minuter. 
8. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

 
Bondbröd med Dinkel - Bröd