Smulpaj med Äpplen & hemkokt Vaniljsås

Här kommer mitt absolut bästa recept på Smulpaj med Äpplen! 😋 Barndoms-nostalgi i en pajform, helt enkelt.

Nedan i receptet finns även ett enkelt & snabbt recept på hemkokt vaniljsås som jag väldigt ofta använder själv i olika sammanhang 💜

Smakerna gifter sig så fint & bildar en perfekt kombination av syrligt, sött & salt 😄 Servera gärna pajen lite ljummen.
Vill Du inte ha vaniljsås till så funkar det även utmärkt med glass eller grädde.

6-8 portioner
40 minuter

Ingredienser fyllning:
1kg äpplen
1,5tsk kanel
3msk farinsocker (kan bytas ut mot vanligt strösocker)
En nypa salt

Ingredienser smul:
170g kylskåpskallt smör
2,5dl vetemjöl
1,25dl havregryn
2,25dl strösocker
1/2 krm salt

Ingredienser vaniljsås:
3dl standardmjölk
1,5dl vispgrädde
3 ägg
2,5msk vetemjöl
4msk strösocker
3,5msk vaniljsocker

Gör så här:
1. Smörj en form, ca 28cm i diameter, med smör. Sätt ugnen på 220°C.
2. Skär äpplena i mindre bitar, (Du kan även skala dem om du föredrar det).
3. Blanda sedan äppelbitarna med kanel, farinsocker & salt i en skål. Häll alltihop i formen.
4. Skär smöret i bitar & nyp ihop det tillsammans med mjöl, havregryn, socker & salt, till en smulig massa. 
5. Fördela smulorna över äpplena & grädda pajen mitt i ugnen 25-30 minuter eller tills den har fått fin färg.
6. Vaniljsås: Blanda alla ingredienser till vaniljsåses, utom vaniljsockret, i en kastrull & låt koka upp på medelhög omrörning. Rör om då & då.
7. Låt sedan sjuda under omrörning på svag värme tills den har tjocknat. Låt vaniljsåsen sedan svalna helt & rör sist ner vaniljsockret. 

Vaniljsåsen håller i minst 4 dygn om den förvaras i kylskåpet, gärna övertäckt med lite plastfolie.
Äppelpajen klarar sig fint i minst en vecka i kylskåpet.

Njuuuuut! 😉
 
 
Smulpaj med äpplen - Vaniljsås - Äppelpaj