Busenkel Äppelpaj med Hemgjord Vaniljsås

Nu är det äppeltider! :) Passa på att göra äppelpaj nu när äpplena är billiga och extra goda. Här är ett snabbt och superenkelt recept på knäckig Äppelpaj & en gudomlig hemgjord Vaniljsås. Du slänger enkelt ihop det hela på en dryg halvtimme :)

Jag väljer att ha kvar skalet på äpplena just för att det blir ett sådant härligt tuggmotstånd och en mycket saftigare paj.

Nedan i receptet finns även steg-för-steg-bilder.
35min

Ingredienser:
1kg äpplen
2,5dl socker
1 1/2 msk kanel
2dl ströbröd
130g smör
Vaniljsås:
1 ägg
2msk socker
1msk potatismjöl
4dl mjölk
2-4msk vaniljsocker (helt efter smak)
2dl vispad grädde

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och skiva äpplena. Varva äppelskivor med socker, kanel och ströbröd i en form. Avsluta med hyvlat smör på toppen. Grädda i ugnen 22-28min.
2. Gör vaniljsåsen under tiden. Blanda allt utom vaniljsockret i en kastrull. Låt såsen sjuda på svag värme under konstant omrörning tills den tjocknat (detta för att undvika klumpar och att såsen skär sig).
3. Häll över såsen i en skål och blanda i vaniljsockret. Rör då och då tills såsen kallnat.
4. Vispa grädden och blanda sedan ner den i vaniljsåsen. 

1.
 
 
 
4.

5.
 
 
Vaniljsås - Äppelpaj