Blåbärspaj med Marängtäcke
I veckan har det varit fullt pajbak hemma hos oss! :) Äppelpajer och blåbärspajer har testbakats hit och dit hela veckan. Men nu känner jag mig färdig :D
Det här är en fantastiskt god och enkel blåbärspaj med lite extra twist tack vare det fluffiga, smarriga marängtäcket :)
Steg-för-steg-bilder finns även nedan i receptet.
Det här är en fantastiskt god och enkel blåbärspaj med lite extra twist tack vare det fluffiga, smarriga marängtäcket :)
Steg-för-steg-bilder finns även nedan i receptet.

40min
Ingredienser:
Pajdeg:
Ingredienser:
Pajdeg:
3dl vetemjöl
150g smör
1st ägg
Fyllning
5dl blåbär (färska eller tinade)
0,5dl socker
1msk potatismjöl
Marängtäcke:
3st äggvitor
1,5dl strösocker
Gör såhär:
1. Rör vetemjöl, smör och ägg i en matberedare eller bakmaskin. Tryck ut degen i en pajform och ställ i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Ta ut formen ur kylen och nagga lite i botten. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta ut pajformen och låt skalet svara.
3. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Blanda blåbär, socker och potatismjöl. Häll i pajskalet. Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt hälften av sockret under vispning. Vänd ner resten av sockret när smeken vispats styv. Bre marängen över blåbären och grädda tills marängen fått fin färg, ca 10-15min.
1.
3.
150g smör
1st ägg
Fyllning
5dl blåbär (färska eller tinade)
0,5dl socker
1msk potatismjöl
Marängtäcke:
3st äggvitor
1,5dl strösocker
Gör såhär:
1. Rör vetemjöl, smör och ägg i en matberedare eller bakmaskin. Tryck ut degen i en pajform och ställ i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Ta ut formen ur kylen och nagga lite i botten. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta ut pajformen och låt skalet svara.
3. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Blanda blåbär, socker och potatismjöl. Häll i pajskalet. Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt hälften av sockret under vispning. Vänd ner resten av sockret när smeken vispats styv. Bre marängen över blåbären och grädda tills marängen fått fin färg, ca 10-15min.
1.


3.


