Äppelpaj med Maräng & Kolasås

Det här är ett recept som jag uppfunnit helt på egen hand :) Jag älskar nämligen äppelpaj, maräng och kolasås. Sån tur jag har att det funkar så himla bra ihop ;) Det här är en riktigt festlig variant på klassisk äppelpaj med maräng och kolasås som extra lyx. Men den som föredrar enkel äppelpaj kan helt enkelt skippa dem :)

I receptet finns även steg-för-steg-bilder.
25min (60min inkl gräddningstid)

Ingredienser:
Pajdeg:
2,5dl vetemjöl
150g smör
1dl socker
1msk vatten
Fyllning:
3-4 äpplen
1msk citronsaft
0,5dl farinsocker
0,5dl socker
1dl lingonsylt (frivilligt)
Marängtäcke:
4 äggvitor
1,5dl socker
Kolasås:
1dl grädde
1msk socker
2msk sirap
2tsk smör

Gör såhär:
1. Börja med pajdegen. Blanda mjöl, smör, socker och vatten i mixer/bakmaskin till en smidig deg. Tryck ut dege i en pajform, nagga botten och låt vila i kylen 30min. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skölj och skiva äpplena. Blanda äppelskivorna med resten av ingredienserna till fyllningen och låt stå.
3. Grädda pajskalet ca 15 minuter i ugn. Täck gärna kanterna med folie första 5 minuterna för att förhindra att det bränns.
4. Fyll det varma pajskalet med äpplena och grädda 15 minuter till. Låt pajen svalna. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
5. Vispa äggvitor och socker till ett riktigt hårt skum (skålen ska gå att vända uppochned utan att marängen rör sig). Spritsa eller smeta på marängen över äpplena och grädda i ugnen tills marängen fått fin färg (ca 10-15min).
6. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull och låt koka upp under omrörning. Koka sedan på ganska hög värme utan lock, tills såsen tjocknat och fått fin ljusbrun färg. Rör då och då. 
7. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret. Låt svalna något innan du häller den över kakan.

1.
 
2.
 
4.
 
5.
 
6.
 
 
Kolasås - Äppelpaj