Kardemummabullar med Vaniljkräm
Dessa underbara bullar är utan tvekan de godaste jag ätit! 😋
De smakar som riktiga bageribullar - fast godare då 💜 De är fyllda med en len kardemummasmörkräm och i mitten finns en stor klick med vaniljkräm...
Nedan i receptet hittar Du även steg-för-steg-bilder för hur man snurrar bullarna.
Vill Du lyxa till det & koka hemmagjord vaniljkräm så finns mitt recept på det under receptet på Krämbullar i listan till vänster 😀
De smakar som riktiga bageribullar - fast godare då 💜 De är fyllda med en len kardemummasmörkräm och i mitten finns en stor klick med vaniljkräm...
Nedan i receptet hittar Du även steg-för-steg-bilder för hur man snurrar bullarna.
Vill Du lyxa till det & koka hemmagjord vaniljkräm så finns mitt recept på det under receptet på Krämbullar i listan till vänster 😀
1 timme
ca 30 stycken
Ingredienser bulldeg:
50g jäst
5dl rumsvarm mjölk
150g rumsvarmt smör
2msk kardemumma
1dl strösocker
150g rumsvarmt smör
2msk kardemumma
1dl strösocker
1 ägg
2tsk vaniljsocker
0,5tsk salt
13-15dl vetemjöl special
Ingredienser fyllning
200g rumsvarmt smör
2dl strösocker
1,5msk kardemumma
1,5tsk vaniljsocker
200g rumsvarmt smör
2dl strösocker
1,5msk kardemumma
1,5tsk vaniljsocker
3dl vaniljkräm
Sockerlag:
1,5dl strösocker
1,5dl vatten
1,5dl strösocker
1,5dl vatten
Pärlsocker
Så här gör du:
1. Rör ut jästen med mjölken i din assistent eller bakmaskin tills jästen lösts upp.
2. Rör ner resten av ingredienserna till bulldegen & arbeta sedan degen på låg hastighet ca 15 minuter (för hand 20 minuter).
3. Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med elvisp (utom vaniljkrämen).
4. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord & dela i två delar. Kavla först ut den ena delen till en rektangel på högkant (se bilden nedan).
5. Bred på hälften av smörfyllningen på den nedre hälften av den utkavlade degen & vik sedan över halvan utan smörfyllning.
6. Skär 2cm breda remsor & tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle med ett litet "hål" i mitten (det kommer jäsa ihop till en grop sedan). Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
7. Låt bullarna jäsa under bakduk 1,5 timme.
8. Sätt ugnen på 225°C. Gör försiktigt en liten djupare grop i varje bulle med en vanlig sked & spritsa eller klicka ner vaniljkrämen.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter. Koka ihop socker & vatten till sockerlagen under tiden på medelhög värme. Ta av från plattan & låt svalna.
10. Ta ut bullarna ur ugnen & pensla direkt på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker & låt svalna på galler.
1. Rör ut jästen med mjölken i din assistent eller bakmaskin tills jästen lösts upp.
2. Rör ner resten av ingredienserna till bulldegen & arbeta sedan degen på låg hastighet ca 15 minuter (för hand 20 minuter).
3. Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med elvisp (utom vaniljkrämen).
4. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord & dela i två delar. Kavla först ut den ena delen till en rektangel på högkant (se bilden nedan).
5. Bred på hälften av smörfyllningen på den nedre hälften av den utkavlade degen & vik sedan över halvan utan smörfyllning.
6. Skär 2cm breda remsor & tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle med ett litet "hål" i mitten (det kommer jäsa ihop till en grop sedan). Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
7. Låt bullarna jäsa under bakduk 1,5 timme.
8. Sätt ugnen på 225°C. Gör försiktigt en liten djupare grop i varje bulle med en vanlig sked & spritsa eller klicka ner vaniljkrämen.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter. Koka ihop socker & vatten till sockerlagen under tiden på medelhög värme. Ta av från plattan & låt svalna.
10. Ta ut bullarna ur ugnen & pensla direkt på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker & låt svalna på galler.
3.
4.
6.
Vik in ändarna under bullen! 😀
8.
10.