Schweiziskt Bondbröd

Det här är ett recpet som jag hittade i en pärm efter min mormor. Det är troligtvis taget ur en husmorstidning från 1960-1970-talet (!) 😃
Jag hade nog aldrig kunnat tro att ett så gammalt recept kunde vara så gott! Limporna får en hård skorpa & ett härligt mjukt innanmäte 💜
Det är så gott att det har blivit vardagsbrödet här hemma. Jag brukar göra en dubbel sats, dela limporna i halvor & frysa in!
Jag har moderniserat receptet en aning för att få det mer exakt, gamla recept har sällan varken jäs-eller gräddningstider, ibland saknas till & med ugnstemperatur!
Förr gällde det att ha bra intuition! 😉
 
2 limpor
45min (2h 30min inkl. jästid)
 
Ingredienser:
25g jäst
5dl fingervarmt vatten
10 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
4dl rågsikt
1tsk matolja
2tsk salt
 
Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke & häll över vatnnet. Rör tills jästen har lösts upp. 
2. Tillsätt olja, 6dl av vetemjölet samt rågsikt. Arbeta degen i 10 minuter, helst i bakmaskin.
3. Låt jäsa under bakduk 1 timme. Arbeta sedan in saltet samt resten av vetemjölet.
4. Forma degen till två limpor & lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö lite råksikt över dem & låt jäsa 40min under bakduk.
5. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (har du inte varmluft behöver du grädda bröden ca 5-10 minuter längre). Skåra bröden med en vass kniv eller ett rakblad precis innan de åker in i ugnen. Skär djupt & snabbt på fyra ställen. (Se bild nedan).
6. Grädda bröden 25-30 minuter. Låt dem sedan svalna på galler.
 
 
 
Bondbröd - Bröd
Anonym

Receptet publicerades Dagens Nyheter 1971
tillsammans med Cranks bröd och Ryskt grovt bröd!

Svar: Nej men vad häftigt! :D Hur kollar man upp sånt?
Vilma Andersdotter