Sega Kakgömmor med Chokladkola
Hej allihop! 😃
Här kommer ytterligare ett nytt Julrecept för i år! 💜
Dessa underbart sega kakgömmor innehåller en len, hemkokt chokladkola som bara smälter i munnen 😋
- Ge den klassiska chokladkolan en ny twist genom att baka dessa små gudomliga skapelser.
Vill du ge den ännu ett lyft så kan du smälta lite mörk choklad & ringla den ovanpå chokladkolan när den har stelnat 💕
Här kommer ytterligare ett nytt Julrecept för i år! 💜
Dessa underbart sega kakgömmor innehåller en len, hemkokt chokladkola som bara smälter i munnen 😋
- Ge den klassiska chokladkolan en ny twist genom att baka dessa små gudomliga skapelser.
Vill du ge den ännu ett lyft så kan du smälta lite mörk choklad & ringla den ovanpå chokladkolan när den har stelnat 💕
ca 30st
45 minuter
45 minuter
Ingredienser till kaksmeten:
125g Rumsvarmt smör
1dl Strösocker
1,5dl Farinsocker
1,5tsk Bakpulver
1tsk Vaniljsocker
1 Ägg
0,5tsk Salt
210g vetemjöl (ca 3,5dl)
Ingredienser till chokladkolan:
75g Smör
1,5dl Vispgrädde
2,25dl Strösocker
0,75dl Ljus sirap
3/4tsk Vaniljsocker
1,5msk Kakao
Gör så här:
125g Rumsvarmt smör
1dl Strösocker
1,5dl Farinsocker
1,5tsk Bakpulver
1tsk Vaniljsocker
1 Ägg
0,5tsk Salt
210g vetemjöl (ca 3,5dl)
Ingredienser till chokladkolan:
75g Smör
1,5dl Vispgrädde
2,25dl Strösocker
0,75dl Ljus sirap
3/4tsk Vaniljsocker
1,5msk Kakao
Gör så här:
1. Börja med chokladkolan. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sedan grädde, socker, sirap & vaniljsocker.
2. Koka upp till ca 127°C eller använd kulprovet. Rör om då & då.
3. Gör kakgömmorna undet tiden. Vispa ihop smör, strösocker & farinsocker med elvisp.
4. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker & salt. Vispa ihop till en jämn smet. Tillsätt ägget & vispa ihop.
5. Väg upp & tillsätt vetemjölet & vispa ihop till smeten nästan har blivit jämn. Arbeta ihop det sista med en slickepott eller för hand.
6. Sätt ugnen på 175°C & ställ ut 30st småbrödsformar på en plåt.
7. Forma degen till små bollar & lägg i formarna.
8. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.
9. Låt svalna några minuter på plåten, tryck sedan ner degen i mitten av varje kaka med baksidan av ett teskedsmått, så det blir en liten grop (se bilder nedan). Låt kakorna svalna helt.
10. Ta chokladkolan från spisen när den är färdig & handvispa ner kakaon.
11. Låt kolan svalna ca 10 minuter & klicka sedan ner ca 1,5msk kola i varje kakform.
Låt stelna & förvara sedan i en lufttät burk, helst i kylskåpet!
2. Koka upp till ca 127°C eller använd kulprovet. Rör om då & då.
3. Gör kakgömmorna undet tiden. Vispa ihop smör, strösocker & farinsocker med elvisp.
4. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker & salt. Vispa ihop till en jämn smet. Tillsätt ägget & vispa ihop.
5. Väg upp & tillsätt vetemjölet & vispa ihop till smeten nästan har blivit jämn. Arbeta ihop det sista med en slickepott eller för hand.
6. Sätt ugnen på 175°C & ställ ut 30st småbrödsformar på en plåt.
7. Forma degen till små bollar & lägg i formarna.
8. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.
9. Låt svalna några minuter på plåten, tryck sedan ner degen i mitten av varje kaka med baksidan av ett teskedsmått, så det blir en liten grop (se bilder nedan). Låt kakorna svalna helt.
10. Ta chokladkolan från spisen när den är färdig & handvispa ner kakaon.
11. Låt kolan svalna ca 10 minuter & klicka sedan ner ca 1,5msk kola i varje kakform.
Låt stelna & förvara sedan i en lufttät burk, helst i kylskåpet!