Rågrutor i Långpanna

Rågrutor i långpanna är ett av de enklaste bröden som man kan baka på jäst 😃
Du behöver endast 5 ingredienser & Du behöver inte lägga ner något större arbete på degen.

Ni som har följt mig ett tag kan inte ha missat att jag är en obotlig brödälskare & dessa bröd är faktiskt en av mina absoluta favoriter! 😋

Rågmjölet ger dem en så härligt mustig smak. Mina rågrutor är fluffiga & en aning sega i botten. 
De passar att ätas till precis allt 💜 Soppor, sallader, frukost, mellanmål - you name it.

Perfekt att frysa in & tina när man blir sugen!
 
ca 30st
80 min
 
Ingredienser:
50g jäst
6dl vatten, 37°C
1dl sirap
2tsk salt
6 1/2dl rågmjöl
8 1/2dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)

Gör så här:
1. Smula ner jästen i din bakmaskin eller assistent. Rör ut jästen i det ljumma vattnet, tillsätt sedan sirap & salt.
2. Arbeta in mjölet, lite i taget. Låt sedan degen arbetas minst 5 minuter. 
3. Låt jäsa under bakduk eller plastfolie i 45 minuter.
4. Förbered en långpanna med bakplåtspapper & sätt ugnen på 225°C (200°C om du använder varmluft).
5. Vänd upp degen på mjölat bakbord & arbeta den lätt. Tryck sedan ut den i långpannan så jämnt du kan & låt jäsa under bakduk 30 i minuter.
6. Nagga lätt med gaffel & grädda brödet 18-20 minuter mitt i ugnen. 
7. Låt brödet svalna på galler under bakduk.  
 
 
 
Bröd - Rågrutor i långpanna